Създават се предпоставки за огромна несправедливост с пенсиите. Нито една група

...
Създават се предпоставки за огромна несправедливост с пенсиите. Нито една група
Коментари Харесай

Огромна несправедливост с пенсиите видяха експерти

Създават се предпоставки за голяма неправда с пенсиите. 

Нито една група хора у нас нямат право да получат автентичен застрахователен стаж против възнаграждение на осигурителните вноски.

Това показват от Министерство на труда и обществената политика в мнение, по отношение на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани от депутати от Движение за права и свободи и ГЕРБ, съобщи.

Те предвиждат репресирани да могат да си купят до три години стаж за пенсия, който да се зачита за автентичен застрахователен стаж. Според общественото министерство обаче право на пенсия за стаж и възраст по общия ред се придобива при навършени 62 години и 2 месеца за дамите и 64 години и 7 месеца за мъжете и стаж надлежно 36 години и 6 месеца за дамите и 39 години и 6 месеца за мъжете.

Когато заради избрани аргументи човек не е придобил нужния стаж, само че има не по-малко от 15 години автентичен подобен, то той може за се пенсионира при навършване на 67 години и за двата пола.

От министерството показват, че при този случай е нужно част от стажа да дава отговор на избрани условия, а точно да е автентичен. За подобен се зачита фактически изслуженото календарно време по трудово или служебно правно отношение, времето през което човек е работил по друго правно отношение и е бил наложително обезпечен за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, т.е. във фонд „ Пенсии “, както и времето, през което той е внасял за своя сметка тези осигуровки. От 29 януари 2023 година за автентичен стаж се зачита и времето на казармата.

От МТСП показват, че неслучайно е ограничен обсегът на това какво попада в понятието автентичен стаж, тъй като отразява спецификата на държавното публично обезпечаване и използването на права, за които обезпечените би трябвало да имат действителен застрахователен принос. Според тях, в случай че ги няма тези условия, то човек с никакъв или най-малък принос към осигурителната система може да получи пенсия за стаж и възраст.

В мнението се показва още, че признаването на избрани интервали за автентичен застрахователен стаж на хора, които не са работили, опонира на възприетите правила на осигурителната система и би било незаслужено и причина за неравнопоставеност с тези, които през същото врече са работили действително и са внасяли осигуровки.

От министерство са пресметнали и нужните разноски за сходна смяна, при разпределяне на минимална пенсия в размер на 444,58 лв., като средномесечният спомагателен разход ще бъде близо 89 хиляди лв., а годишният – 1,066 млн. лв..

В свое становище омбудсманът Диана Ковачева декларира, че поддържа законопроекта, защото по този начин ще се решат правните неясноти, които не разрешават на няколко категории жители да придобият задоволително застрахователен стаж за пенсиониране.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР